«Хочеш запалити інших – згорай сам!

 Хочеш віддачі – умій давати сам.»

 (Марія Дика)

Життя показало, що саме такий підхід до справи правильний. Можна бути чудовим фахівцем своєї справи, але бути педагогом, скульптором, творцем юнацької душі вдається не кожному.

З метою культурного, духовного виховання студентів, дбаючи не тільки про професійну досконалість фахівців, а й про розвиток творчих здібностей обдарованої молоді у 1996 році з ініціативи ректора Петра Мельника було створено культурно-мистецький центр «Сузір’я».

Біля витоків створення творчого осередку стояли подружжя: проректор з виховної роботи, заслужений працівник освіти України Валерій Бодашевський та заслужений працівник культури України, відмінник освіти України Ніна Чуприна, заслужений працівник культури України, відмінник освіти Марія Дика,  Володимир Дикий та заслужений працівник культури України Станіслав  Федорович.

І вже в 1997 році перша яскрава зірочка  майбутнього «Сузір’я» народний ансамбль пісні і танцю отримав почесне звання «народний», за розвиток та пропаганду українського мистецтва.

У 2003 році колектив став переможцем І Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського.

Сьогодні народний ансамбль пісні і танцю – це справжній феєрверк музики, танцю, співу.

Завдяки невтомній пошуковій, творчій роботі працівників культурно-мистецького центру із студентами, почали з’являтись нові творчі колективи.

Оркестр народних інструментів, який започаткував своє існування, як оркестрова група ансамблю пісні і танцю, почав розширюватися і виконувати не тільки супровід солістам, хоровому,танцювальному складу ансамблю, а й майстерно виконувати оркестрову національну музику та музику інших народів.

Це стало можливим з приходом до керівництва досвідченого диригента – аранжувальника Володимира Короля (1997р.). (дата смерті 2015р.)

У 2001 році оркестр отримав почесне звання «народний» і став самостійним колективом.

Супровід урочистостей, державних свят, стройових оглядів, класичні мініатюри, естрадні п’єси, блюзові, джазові, рок-н-рольні композиції – таким є творче розмаїття біг-бенду, диксиленду та духового оркестру.

Незмінним керівником оркестру є професійний, талановитий музикант – Віктор Дубовий. Згодом на його базі було створено ще один самостійний, оригінальний колектив – диксиленд. А у 2001 році – ці колективи отримали почесне звання «народний аматорський колектив».

Справжньою окрасою урочистостей та святкових заходів є ансамбль барабанщиць. Керівник Валерій Дмитрович Пінчук. Створений  у 1999 році  з числа студенток, які володіють дефіле, відчуттям ритму та хореографією.

У репертуарі ансамблю не тільки святкові дефіле з духовим оркестром, а також сучасні латиноамериканські композиції та танцювальні композиції до вокальних номерів.

Народний ансамбль бального танцю розпочав свій творчий шлях (з1999р.) в «Сузір’ї» із постановок невеликих хореографічних мініатюр і поступово досяг рівня, що дав можливість учасникам ансамблю виконувати весь спектр латино-американської та європейської програм.

Керівниками ансамблю є талановиті випускники університету, сузірчани, нині викладачі Катерина та Віталій Салямон

Сьогодні це вже ціла школа бального танцю, адже при культурно-мистецькому центрі діють 6 студій (керівники: подружжя Салямон і випускники університету, викладачі В. Федина і А. Богатов) для дітей як працівників, так і жителів Приірпіння. Починаючи з 4 років, вони навчаються і шліфують майстерність виконання бального танцю, а найталановитіші вступають до навчального закладу, поповнюючи основний колектив.

Сьогодні КМЦ «Сузір’я» – це об’єднання талановитої, творчообдарованої молоді університету, яка налічує близько 20 різножанрових творчих колективів та студій. Крім вищезгаданих колективів це ціла плеяда талановитих закоханих у пісню співаків-вокалістів, вокальних ансамблів, танцюристів естрадного та класичного танцю, ведучих, читців, поетів, гумористів і всіх, хто обдарований іскрою таланту, з якої працьовитість і допитливий розум здатні роздмухати багаття творчості.

Яскравим калейдоскопом спливатимуть в пам’яті випускників навчального закладу тематичні вечори, вечори відпочинку, розважальні програми, зустрічі з випускниками, конкурси «Міс навчального закладу», вечори студентської творчості, театралізовані новорічні шоу-програми, гуморини, мистецькі виставки, зустрічі з творчою інтелігенцією.

Пропагуючи навчальний заклад, художні колективи культурно-мистецького центру «Сузір’я» стали відомими не тільки в кожній області України, а й далеко за її межами. Талановитих сузірчан вітали глядачі США, Канади, Іспанії, Кіпру, Іраку, Німеччини, Польщі, Болгарії, Чехії, Хорватії, Греції, Нідерландів та інших країн.

Свою високу професійність творчі колективи центру «Сузір’я» підтвердили підчас звітних концертів на кращих сценах України: Національному палаці «Україна», Міжнародному центрі культури і  мистецтв Національному театрі опери та балету ім. Т.Г. Шевченка, в 1999, 2001, 2003, 2004, 2007, 2008 та 2009 роках, а також приймаючи участь в урочистих парадах на столичному Майдані Незалежності до 20-ї річниці Незалежності України та 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Вся робота центру спрямована на розвиток творчих здібностей, формування естетичних смаків, культури поведінки та впевненості в собі майбутніх працівників фіскальної служби України.

Кожна нова зустріч з творчим колективом «Сузір’я» – це справжнє свято радості, відпочинку, духовності та невмирущості української культури.

Культурно-мистецький центр «Сузір’я» – це візитна картка Національного університету ДФС України.